Total Pageviews

Wednesday 10 March 2010

AVUSTRALYA'DAN BİR TÜRKÇE RADYO ÖYKÜSÜ

Sydney’in göçmen semtlerinden biri olan Auburn’un o insanı çıldırtan sessiz kalabalığına dalmış, düş kurmaktayım.

Radyoda Türkçe programı. “ Web saytımızı izleyin dabılyu dabılyu dabılyu dot esbies dot kom dot ey yu” sizin radyonuz ‘’ anonsuyla başladı Türkçe yayın.

Memlekete geri dönüş düşleri benimkisi.Radyo SBS sırf biraz Türkçe duyarım diye dinleye geldiğim devlet destekli bir Göçmen kanalı.. Çalışanlar mı? Tanıdık bildik insanlar. Her türlü etkinlikte ön sıralarda görürsünüz.Çeşitli davetlerde, gösterilerde bir araya gelen bir avuç ‘eğitimli’ Türklerin etkinliklerinde Radyocular mutlak mevcuttur.Nev-i şahsına münhasır insanlardır. Dil’e dikkat sarf edecekleri varsayılarak bu pozisyonda çalışıyorlar, para alıyorlar. Aynı şahıslar bazen Türkçenin problemleri konulu toplantı yaparlar.

‘Tercümanlar ve Çevirmenlerin sorunları’ adıyla program bile yapıldı!

Orada yetişen çocuklarımızın yaptıkları dil yanlışları anlaşılır, ancak bu anlı şanlı entelektüellerimizin yanlışları dikkate değer..

Şimdi bunların yaptıkları dil yanlışlarından bir demet.

Tabii SBS her zaman göz önünde olduğu için, insan hem özel toplantılarda halkımızın dilinin ne kadar bozulduğunu yana yakıla anlatan aydın kişilerin daha dikkatli olmalarını bekliyor, ama kazın ayağı öyle değil.

Allaha şükür şu internet çıktı da inkar da edemezler hataları.

SBS radyo sunucusu bey birkaç gündür anons ettiği gibi canlı yayında Levent Kırca ile röportaj yapacağı gün telefon gelmesini bekliyor ancak biraz sonra şu anons duyuluyor

‘ Hala aramadı bizi Levent Kırca, ayıp etti. Telefona bakacak ilgili arkadaş pek de iyi hazırlanmamış galiba bizde programı doldurmak için komik bir şeyler hazırlayalım bu arada "

İşte 16 Ekim 2004 Pazar günü bir yayında Türkiye’de TV’lerde yayınlanan diziler, kullanılan dil eleştirilirken neler söyleniyor.

Kızımız spiker aldı: TV ve Radyolar, yani medya halkı çok etkilemektedir, her ideoloji kendi grubundan insanı tutar. Burada prime time da hep sitcom var, yani derine girip, saynfield yani neybırs falan, emotional bağ kuramıyorsun programla.
Yani duygusal olarak şahsen bağlantı kuruyorsun. Türk dizilerini izliyorum hiii bazan yani izlememeye çalışıyorum doğrusu sanki hayatın parçası. Kitle tineyçse farklı yani buradaki dizilerde.

Evet Programın son dakikaları içerisindeyiz aslında.. iiiii…son bir telefonumuuuz daha var. Beki onu da alabiliriz programımız bitmeden ööönce… İii.. bir parça ile bitirmek istiyordum, eğer zamanımız olursa onu çalmak istiyorum. İii..Türkiye gerçeğini bence birebir yansıtacak bir parça şu anda bu, yani bir şey anlam ifade etmiyor İiiii Yunanca bir parçayı almışlar Türkçeye çevirmişler.Ayşe diye bir kız çıktı ‘ Degajeme gel..eeeee…degajeme doğru başını yasla’ falan şeklinde..eeeee… steytmıntlarda bulunuyor ( Stüdyoda gülüşmeler) . Yıkılıyor bi bööle herşey yıkılıyor (Gülüşmeler neredeyse kahkaha boyutuna döner stüdyoda) böyle…Türkçeye böyle..iiii..güzel Türkçemize de güzel kelimeler de kazandırıyorlar bu sanatçılar. Dolayısıyla o parçayı paylaşmak istiyordum sizlerle eğer zamanımız olursa, ama hemen Anıl” ı almak istiyorum eee…programımızın hemen sonunda..iii..Aanıl hamen görüşlerinizi alabilirmiyiz:

Dinleyici bağlanır

- AAA iyi günler efendim..Hoşgeldiniiiiiz buyuruuuuun

- İlkönce eeee iyi yayınlarrrr….dilerim

- Saaaolun

- Böyle iyi yayınlar yayınladığınız için teşekkürler ederim…

- Teşekkürler bizde

- Aaaa benim görüşlerim eeeee bazı programların eeee yayınlanması dolayısıyla
aaaa aslında benim görüşlerim bu konuda konularda eeeee…toplumumuzun, diğer medeniyetlerin değişmesi…eeee…diğer medeniyetlerin içyüzü…değişmesi dolayısıyla..programlar vasıtasıyla toplumumuza yansıyor

- Hı Hı..iii..mesela eeee..there is something about miryam gibi programlar

- Hı Hı (stüdyodakiler sesleriyle onaylıyor konuşmacının söylediklerini)

- Vesaire vesaire..eeeeehhhh.. bakıldığı zaman..dünya siyaseti.Dünya siyasetine bakıldığı zaman..eeeee..muhafazakar hükümetler eeeee iktidarı koruduğunu görüyoruz

- Anıııl bu sensin dii mi? Sesinden tanıdım. Nasılsın. Bizim çok az zamanımız kaldı..iiii sana çok teşekkürler ediyoruz, bi dahaki programımıza mutlaka ara çünkü programımızı bitirmek zorundayız şimdi

- Oldu efendim iyi pazarlar

- Bu arada Türkiye Danimarkaylan bir bir kaldı, çok iyi oynamış çocuklar gurur duyduk hepimiz. Evet programımızın sonuna geldik görüşmek dileğiyle diyoruz iiiiii…hoşçakalın…bizle kalın..iiii uçakta (programın adını diyecekti şaşırdı) iii ay Uçurtmada görüşmek üzere…herşey gönlünüzce olsun ba bay
- SBS de uçurtmada yaklaşık 3 dakikamız varmış aslında programımızı sonlandırmaya.

Telefon hatlarımız açık, aramak istiyorsanız lütfen arayın artık diyoruz!

…...tırınım tırınım biçare gönül hayatın peşinde göçebeeeee…tırınım tırınım ……(müzik girer)

Doğan şahin- Sydney 2001

No comments:

Post a Comment

Thank You...Teşekkürler